BiH u utrci za novac iz osam programa EU 'teških' 1,3 milijardi eura

Bez autora
Jan 30 2024

Teritorijalna saradnja BiH s državama okruženja kroz projekte koje finansira ili sufinansira EU pokazala se kao učinkovit način za poboljšanje kvalitete života, konkurentnost poduzetništva te usluga u brojnim lokalnim zajednicama, ali i zaštite kulturnog i prirodnog naslijeđa.

Direkcija za evropske integracije BiH potvrdila je kako BiH u budžetskom razdoblju do 2027. sudjeluje u osam programa i to tri transnacionalna, tri prekogranična i dva međuregionalna.

Večernji list imao je uvid u budžete te namjene svakog od njih, pri čemu se ukupna vrijednost svih onih u kojima sudjeluje BiH približava iznosu od 1,3 milijarde eura, tačnije milijardu i 297,9 miliona, no pritom treba uzeti u obzir da oni finansijski vrijedniji, poput Interreg Evrope, uključuju sudjelovanje većeg broja država, u konkretnim primjeru 29.

To znači da je potrebno uložiti mnogo više energije u pripremu i pisanje programa koji će se izboriti svojom konkurentnošću.

Održivi razvoj

Kada govorimo o programima transnacionalne saradnje, finansijski najvrijedniji je Interreg Euro-MED program, koji ima budžet od 294 miliona eura uz sudjelovanje 14 država.

Opći cilj programa u svojoj srži ima saradnju utemeljenu na regionalnom, transnacionalnom i evropskom pristupu.

Glavni cilj programa je pak doprinos tranziciji prema društvu koje je održivo i klimatski neutralno, a taj cilj je borba protiv utjecaja globalnih promjena na mediteranske resurse uz istovremeno osiguravanje održivog razvoja i dobrobiti građana. Interreg IPA Adrion program transnacionalne suradnje vrijedan je 160,8 miliona eura, pri čemu u programu sudjeluje deset zemalja.

Opći cilj programa je djelovati kao pokretač politike i inovator upravljanja, potičući evropsku integraciju među partnerskim državama, koristeći prednosti njihovih bogatih prirodnih, kulturnih i ljudskih resursa. Interreg transnacionalni program za dunavsku regiju ima budžet od 215 miliona eura, a u njemu sudjeluje 14 država.

Opći cilj programa je stvaranje bolje institucionalne platforme i okruženja za transnacionalnu saradnju u cilju teritorijalne, ekonomske i društvene integracije. Kada govorimo o saradnji zemalja u okruženju, finansijski je najvrjedniji program Interreg VI - A IPA Hrvatska - BiH - Crna Gora (138,45 miliona eura grantova i sufinansiranja), a ima tri grupe strateških ciljeva definirane kroz pametniju Evropu (pametne investicije u istraživanje, razvoj i konkurentno poduzetništvo), zeleniju Evropu (zelene investicije u zaštitu okoliša i učinkovito upravljanje rizicima) te socijalniju Evropu (javno zdravstvo, održivi i inkluzivni turizam i kultura).

Drugi po vrijednosti je program prekogranične saradnje Srbija - BiH 2021. – 2027. uz budžet od 16,22 miliona eura (grantovi i sufinansiranje), a njime se vrši podrška u pogledu poboljšanih mogućnosti za zapošljavanje i socijalna prava (investiranje u mlade, obrazovanje i razvoj vještina), kao i boljeg poslovnog okruženja i konkurentnosti (poticanje razvoja turizma, zaštita prirodnog i kulturnog nasljeđa).

Program prekogranične saradnje BiH - Crna Gora 2021. - 2027. u vrijednosti od 9,73 miliona eura (grantovi i sufinansiranje) za cilj ima zeleniju i poboljšanu učinkovitost resursa (zaštita okoliša, promocija prilagođavanja i ublažavanja klimatskih promjena, upravljanje i prevencija rizika), kao i bolje poslovno okruženje te konkurentnost (poticanje razvoja turizma, zaštita kulturnog i prirodnog nasljeđa).

Više zemalja

Dva preostala programa uključuju veći broj zemalja - Interreg Europe njih 29 uz budžet od 379 miliona eura te URBACT s 28 zemalja koji je sufinansiran iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) s budžetom od 79,7 miliona eura i iz Instrumenta pretpristupne pomoći s budžetom od pet miliona eura za razdoblje 2021. - 2027.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik